-koncentracja, pamięć, (zapominanie, zaburzone zapamiętywanie)

now browsing by category

 

Gynostemma pentaphyllum (Thunberg) Makino. Jiaogulan – nazywane ziołem życia i niesmiertelności

Gynostemma należy do rodziny roślin dyniowatych. Jej krajem pochodzenie są Chiny. Na chwilę obecną uprawiana jest wielu krajach między innymi w Polsce . Na zimę Gynostemmę zabiera się do domu, aby uchronić ją przed przemarznięciem. Surowcem zielarskim jest suche lub świeże ziele Gynostemmy» (Herba, Folium, Radix Gynostemmae). W składzie JiaogulanRead More

Brahmi (Bacopa monnieri)- niezwykłe zioło Ayurvedy

Brahmi to roślina występująca w Azji, Afryce, Australii. Bogactwo substancji czynnych zawartych w Bacopa monnieri» (należy do naturalnych, bezpiecznych nootropów») czyni z tej roślinki, niezwykłe pod każdym względem zioło lecznicze. Zawiera ona między innymi alkaloidy : brahminę, herpestynę. Ponadto saponiny sterydowe, fitosterole (betea-sitosterol), flawonoidy, glikozydy triterpenoidowe. Dzięki swemu składowi Bacopa monnieri,Read More

Ashwagandha (Withania somnifera)- antydepresant w wydaniu Matki Natury :)

Ashwagandha (Withania somnifera)» (należy do bezpiecznych naturalnych nutropów*), tereny występowanie tej naturalnej rośliny stabilizującej nasze skołatane nerwy i poprawiającej stan psychofizyczny to Indie, Sri Lanca, Pakistan, Nopal. Znana jest Ashwagandha (Withania somnifera) pod nazwą żeńszenia indyjskiego, Ajagandha, wiśni Winter. Lecznicze części Ashwagandhy to owoce i korzeń. Ten osiągający około półtora metraRead More

Złoty korzeń (Rhodiola Rosea),różeniec górski opis działania, skład …

Rhodiola rosea Linne – różeniec górski»(tu super cena i jakość), korzeń arktyczny, złoty korzeń- po prostu panaceum na stres,                                                               Read More

Kurkuma przyprawa czy lek?

Kurkuma źródło kurkuminy. Kurkuma (Curcuma longa) lub  Ostryż długi»,  zioło znane i występujące powszechnie na terenach Azji Połud. Wschodniej od ponad 5 tys. lat. Nazywane też ostryżem długim, żółcieniem, szafranicą.  Jego intensywnie żółty kolor spowodował, że wykorzystywana była i jest Kurkuma jako barwnik spożywczy, dodatek i przyprawa smakowa do potraw.Read More