anemia, awitaminoza (witaminy, substancje mineralne)

now browsing by category

 

Gynostemma pentaphyllum (Thunberg) Makino. Jiaogulan – nazywane ziołem życia i niesmiertelności

Gynostemma należy do rodziny roślin dyniowatych. Jej krajem pochodzenie są Chiny. Na chwilę obecną uprawiana jest wielu krajach między innymi w Polsce . Na zimę Gynostemmę zabiera się do domu, aby uchronić ją przed przemarznięciem. Surowcem zielarskim jest suche lub świeże ziele Gynostemmy» (Herba, Folium, Radix Gynostemmae). W składzie JiaogulanRead More

Rokitnik (Hippophae rhamnoides L.) pomarańczowa magia …

Rokitnik jeszcze bardzo mało doceniany w Polsce. Nadal częściej uprawiany jest dla ozdoby i uciechy oczu aniżeli dla zdrowia. A szkoda, bowiem Rokitnik zwyczajny to nader niezwykła roślina. Olbrzymie bogactwo substancji biologicznie czynnych , stawia tę roślinę wysoko w kategorii roślin leczniczych. Zawiera rokitnik ( (Hippophae rhamnoides L.) w swymRead More

Smrodynia (Ribes nigrum) – porzeczka czarna czy zapomniana?

Porzeczka czarna (Ribes nigrum), krzewiasta roślina, kojarząca mi się z domem rodzinnym a zwłaszcza z ogródkiem okalającym dom. Wąska alejka wysadzana z jednej strony agrestowymi i porzeczkowymi krzakami. Smorodzina (tak nazywała krzewy porzeczki czarnej moja Babcia), wydawały specyficzną woń. Ich czarne, słodkawe, jagody o aromacie jedynym w swoim rodzaju tryskałyRead More

Kiszona kapusta, taka zwyczajna, a tak niezwykła

Kapusta (Brassica oleracea), warzywo tak zwyczajne, że aż czasami uważane za prostackie. Kojarzy się nam z kotletem, golonką, żeberkami. Myślimy, jakaż ta kapusta ciężkostrawna, wzdymająca wręcz „nieelegancka”. Nic bardziej błędnego! To tylko potrawy z którymi ją zwyczajowo jadamy mogą być czasami ciężkostrawne. Świadomie piszę „czasami” ponieważ sposób termicznej obróbki naszychRead More

Mleczko Pszczele cudowny dar pszczelej pracy !

Obraz  “Pasieka” L.Zajączkowski (widok przedwojennej Rękawki w Krakowie)płótno, olej Krótki rys historyczny : Royal Jelly (Mleczko Pszczele») od zawsze nazywane było eliksirem młodości. Po raz pierwszy analizy mleczka pszczelego dokonał Planta w latach 1888-1889. Od tej pory dokonano wielu badań i wykazano, iż w jego składzie znajdują się między innymi : białka albuminRead More

Róża

Róża ( Rosa canina)   Róża zwana również dziką różą , różą polną, nieszpółką, jest krzewem o pięknych różowych, delikatnych kwiatach wydzielających upajający , słodki zapach i czerwonych owocach. Krzew dzikiej róży broni dostępu do swoich darów, wypuszczając ostre , kłujące kolce.   Płatki róży do znakomity surowiec do przygotowaniaRead More