Syrop z kwiatów czarnego bzu – zdrowie zaklęte w … słoiczkach

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Krzewy bzu czarnego to kolejne cuda które mieści moja maleńka działeczka. Wszystkie moje ulubione rośliny znalazły się tu całkiem bez mojej ingerencji. Mam dzicz przed oknami, jakby kawałeczek dzikiego ni to lasu ni to łąki, ktoś przeniósł na ten skrawek ogródka. 🙂 Nie wtrącam się w tą splątaną różnorodność ziół, krzewów i drzew.

bezczarnyWszyscy, którzy do nas przyjeżdżają z miasta od razu by kosili, plantowali, wyrywali „chwasty” i sadzili ugrzecznione, „cywilizowane” roślinki”. 🙂 A ja w tych pseudochwastach widzę moc ziół i naturalną aptekę.

Pora na czarny bez (Sambucus nigra), cudowny lek na jesienno- zimowe dolegliwości. Syrop o wspaniałym zapachu i smaku. Po prostu pełen „zaczarowanych mocy” 🙂

Jak ja go przygotowuję ? Oto mój stary, rodzinny przepis.

Otóż wysyłam moich „chłopaków” na łowy . 🙂 Przynoszą całe wiadro baldachów kwiatowych. Jest ich zwykle od 40-60 szt. Siadam sobie i słuchając poezji lub muzyki wyskubuję kwiateczki do miski. Nie obcinam nożyczkami, chociaż może byłoby tak szybciej.

Wydaje mi się że w ten sposób „zatrzymuję na chwilkę czas”. 🙂

Obskubane kwiaty bzu umieszczam w moim wiadrze i zalewam wrzącą wodą z cukrem.

– 40 baldachów czarnego bzu

– 1,5l wody

– 1 kg cukru lub miodu lub ksylitolu. Ja używam cukru.

– 3 sparzone cytryny

W pierwszej fazie do wrzątku dodaję sok z jednej cytryny.

Odstawiam całość na 24-48 godzin. Po wystygnięciu przykrywam pokrywką.

cutrynkiPo tym czasie przecedzam przez gazę do garnka. Doprowadzam do wrzenia i dodaję sok z pozostałych cytryn.

Słoiki wyparzone (ja prażę około 10 min w piekarniku w temp.90 stopni) napełniam gorącym syropem z kwiatów bzu czarnego. Jeżeli chcę na zimę mieć syropek to pasteryzuję, szybciutko tzn około 10 minut. Dokręcam słoiczki i po chwili, może po 15 minutach odwracam do góry denkami.

syropLatem, w czasie upałów napełniam dzbanki wodą źródlaną, dolewam syropu z bzu , dodaję parę plasterków cytryny lub limonki, listki mięty i kostki lodu. I oto zdrowy napój gotowy! 🙂  Polecam .

Pamiętajmy że surowca pozyskiwanego z krzewów czarnego bzu nie można spożywać na surowo. Zawsze musi być on poddany obróbce termiczne !

 

MG

Czarny Bez skład i działanie lecznicze : http://zielarnia.com.pl/bez-czarny-sambucus-nigra-dziki-bez-czarny-bzowinahycka-bzina/

2 komentarzeto Syrop z kwiatów czarnego bzu – zdrowie zaklęte w … słoiczkach

Pozostaw odpowiedź Ziołowe klimaty » Dzikiej rózy płatki – cudowność natury Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.