Resveratrol, cudowna substancja

Resveratrol   jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, czyli tak zwanych “wymiataczy” wolnych rodników z organizmu. Resweratrol jako antyoksydant odgrywa nie bagatelną rolę w utrzymaniu naszych organizmów w zdrowiu. Zapobiega mutacji rakowej komórek, hamuje agregację płytek krwi, przyjmowany systematycznie obniża ciśnienie, usprawnia pracę serca i udrażnia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych przez co zapobiega zatorom żylnym, zakrzepom. Zmniejsza ilość „złego cholesterolu”. Należy do substancji tzw. chemoprewencyjnych, wspomaga chemioterapię, bierze czynny udział w zwalczaniu nowotworów.

winogrona_0069

Badania wykazały, że resweratrol opóźnia efekty starzenia się organizmu, przez co może przedłużać życie. Najbardziej znanym źródłem resweratrolu jest czerwone wino. Resweratrol wsparty w czerwonym winie przez antycyjany, kwertecyne, katechiny wpływa jeszcze bardziej korzystnie na organizm człowieka.

Najwięcej resweratrolu zawarte jest w czerwonych winogronach, a specjalnie w gatunku Vitis Vinifera a zwłaszcza w ich skórkach. W mniejszej ilości znaleźć go można w skórkach pomidorów, orzechach, malinach, truskawkach, żurawinie, czarnej porzeczce, w jagodzie czarnej. Występuje w roślinach charakteryzujących się mocnym działaniem antyutleniającym. Takim ziołem którym zainteresowali się naukowcy, jest rdestowiec ostrokończysty, zwany również falapią japońską.

Pamiętajmy, że nadmiar spożytego resweratrolu może wywołać reakcję uczuleniową. Dlatego zażywając go zachowujmy umiar. Sok winogronowy wypity łącznie z resweratrolem jest źródłem zdrowia. Polifenol ten jest kolejnym „cudem” natury.

MG

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.