Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym

Garniec pełen smaków

Dziś zaproponuję Wam przygotowanie potrawy, która nadaje się nie tylko na obiad codzienny, ale także na obiad proszony. 🙂 

Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym (przepis autorski). Do przygotowania naszych pulpetów potrzeba nam będzie:

około 1,20kg mielonej łopatki wieprzowej, lub wersja drobiowa-to 1,20kg udźca z indyka bez kości.

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

bułka tarka, lub rozmoczona bułka (zmielona)     

2 jaja

zielona pietruszka (posiekana)

czerwona cebula 1 (drobno pokrojona)

sól

1 łyżeczka posiekanej żurawiny

2 łyżki wody

mąka

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki, delikatnie obtaczamy je w mące (nie za grubo) i układamy w kamiennym garnku lub naczyniu do zapiekania (najlepsze ceramiczne). Na dno wlewamy 3-4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Sos:

1/2 cukini

czerwona papryka marynowana (najlepsza domowa) 5 plastrów » (tu przepis na domową paprykę marynowaną bez octu spirytusowego, na miodzie, occie winnym lub jabłkowym i oliwie) 🙂

1 pęczek szczypiorku (pokrojony grubiej)      

tarty świeży Imbir (około 3dkg)

świeżo zmielona kolendra (tu przyprawy bez chemii)» 1 łyżka stołowa

pieprz cytrynowy szczypta

ser żółty tarty około 15-20 dkg

Pulpeciki zapiekane z sosem śmietanowo-imbirowym

2 małe kubeczki śmietany

Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy nasz sos na pulpeciki i ponownie zapiekamy. Przez około 10-15 minut bez przykrycia potem 15 minut pod przykryciem. Zapiekamy w temperaturze około 180 stopni.

Sposób podania zależy od Waszej fantazji, można z ziemniakami z wody i koprem, ogórkiem kiszonym, lub z ryżem i surówką z marchewki z pomarańczami i orzechami włoskimi, lub z kaszą i surówką z kapusty kiszonej. Jak kto lubi 🙂 🙂 🙂

Smacznego 🙂

 

MG

 

 

 

2 komentarzeto Pulpeciki zapiekane w sosie paprykowo-imbirowym

  1. zioladookola.pl pisze:

    Wyglądają przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.