Ocet jabłkowy, działanie niezwykłe już od czasów naszych Babć :)

Ocet jabłkowy» to „eliksir zdrowia” jak mawiała moja Babcia. Aczkolwiek jak byłam mała, nie bardzo jakoś chciałam jej wierzyć. Smak wykrzywiał mi twarz i z niedowierzaniem przyjmowałam zapewnienia babci. Ale cóż, czas weryfikuje nam poglądy i okazuje się, że czar octu jabłkowego jest nadal aktualny. Cóż takiego ma w składzie ocet jabłkowy ? Otóż znajdują się w nim śladowe ilości witamin i pierwiastków i substancji mineralnych, takich jak : chlor, żelazo, fluor, miedź, sód, siarkę, krzem, potas, wapń, magnez. Jednak najcenniejsze to pektyny i bioflawonoidy, których działanie przeciw nowotworowe jest już powszechnie znane i cenione. Ponadto w occie jabłkowym można znaleźć witaminy B6, C, E, P, B2, B1, A, aminokwasy oraz kwas jabłkowy.

Wspomina o nim Hipokrates– uważany za ojca medycyny, twierdził on na przykład, że ocet jabłkowy skutecznie leczy wszelkiego rodzaju owrzodzenia.

Jak powstaje ocet jabłkowy? Powstaje na skutek reakcji fermentacyjnej jabłuszek , za pomocą bakterii octowych.

Po okresie fermentacyjnym, płyn o charakterystycznej, bursztynowo – złocistej barwie i intensywnym aromacie jabłek, to właśnie ocet jabłkowy. Nie muszę oczywiście nadmieniać, że najzdrowszy ocet to ten zrobiony w domu 🙂

ocet winyySC_0240Do najbardziej cenionych własności octu jabłkowego należy jego zdolność detoksykacji organizmu, czyli wiązania i wydalania toksyn. Ponadto jak podają stare zielniki 1 łyżka rano pobudza organizm do życia, dodaje energii. Ocet jabłkowy wspomaga odnowę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, bierze udział w procesach trawienia, oczyszcza układ pokarmowy, wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała (odchudzanie) ten walor octu jabłkowego był oczywiście, najbardziej ceniony przez nasze babcie 🙂

Badania wykazały, że ocet jabłkowy posiada również właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Dłuższe spożywanie octu jabłkowego przyczynić się może do likwidacji napadów migrenowych, alergii, trądziku, astmy czy dny moczanowej.

W medycynie ludowej używany był do łagodzenia objawów cukrzycowych, przeciwobrzękowo ponieważ wykazuje działanie diuretyczne, wskazany był w kamicy nerkowej.

Ocet jabłkowy ponadto obniża ciśnienie krwi, wykorzystywany jest wspomagająco przy refluksie żołądkowym , jedną z ważniejszych obserwacji jest fakt , iż ocet jabłkowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, likwiduje zgagę.

W alergiach zaleca się wypijanie 1 łyżki octu jabłkowego z miodem , codziennie rano przed posiłkiem. Profilaktycznie można go stosować 2 razy dziennie około 20 minut przed posiłkami. Na ¼ szklanki wody 1 łyżkę octu jabłkowego.

W chorobach skóry stosuje się ocet jabłkowy zwykle nierozcieńczony na miejsca chorobowo zmienione.

Oczywiście olbrzymie zastosowanie ma ocet jabłkowy w kuchni. Dodawany jest do majonezów, sosów, sałatek i surówek. Do zakwaszanie mleka przy wyrobie serów metoda domową 🙂 .

Jednym słowem nie wyrzucajmy resztek jabłuszkowych i jabłka używajmy nie tylko do szarlotki 🙂

Tu przepis na ocet jabłkowy :
http://zielarnia.com.pl/ocet-jablkowy-przepis-rodzinny/

MG

One Commentto Ocet jabłkowy, działanie niezwykłe już od czasów naszych Babć :)

Pozostaw odpowiedź Herb Apis: blog » Ocet jabłkowy, przepis rodzinny Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.