Moja, domowa nalewka rokitnikowa…

rokitnik-pospolity-8211-hippophae-rhamnoides_5591Mój domowy przepis na nalewkę rokitnikową:

Potrzeba nam 1 – 1 1/5 kg owoców z rokitnika , owoce myjemy, osuszamy i wsypujemy do słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy 1 l spirytusu 75%.. Odstawiamy nasz nalew w ciemne i ciepłe miejsce na 8 tygodni. Przez ten czas co 2, 3 dni wstrząsamy słojem. Po upływie 8 tygodni, zlewamy naszą nalewkę , odciskając dobrze owoce rokitnika, przez gazę. Nalewki nabierają mocy leczniczej i smakowej po upływie około minimum ½ roku. A potem „dla zdrowotności” używajmy. 🙂

One Commentto Moja, domowa nalewka rokitnikowa…

  1. […] rokitnika wykorzystywane są do sporządzania konfitur, nalewek, win, herbatek, soków, ja osobiście paroma kropelkami barwię nim często sery […]

Pozostaw odpowiedź Herb Apis: blog » Rokitnik (Hippophae rhamnoides L.) pomarańczowa magia … Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.