Maliny czy znane do końca?

Malina własciwa (Rubus idaeus) tworzy w naturze osławione “malinowe chruśniaki” , gąszcza malinowe dochodzące czasami do 2 metrów. Maliny, aromatyczne, słodkie jagody pożądane i przez dzieci i dorosłych . Prawie 400 lat liczy sobie receptura robienia malinowego syropu, którego i smak i walory zdrowotne do czasów obecnych cenimy sobie nader wysoko. Oczywiście mam na myśli syropy i soki robione w domu, wg starych, sprawdzonych receptur. Zimą doceniamy ich moc rozgrzewania i zapobiegania infekcjom. Maliny zawierają dużo witaminy C, oraz substancje czynne które mają zdolności silnie napotne, oczyszczające z toksyn. Jednakoż najbardziej znane działanie to napotne i rozgrzewające, przy przeziębieniach, katarach, grypie. Można owo działanie wzmocnić dodając kwiatostan suszony lipy ( Inf.Tiliae). Stare przekazy podają nam również receptury na cudownie aromatyczną, o mocy rozgrzewającej nalewce na malinach.maliny31

Suszone owoce malin można mieszać z innymi owocami i zaparzać wspaniałe herbatki, pełne aromatu, smaku cudownego i zdrowia.

 

Zobacz też: http://zielarnia.com.pl/katary-przeziebienia-rodzinne-przepisy/

MG

 

3 komentarzeto Maliny czy znane do końca?

  1. […] napotne i przeciwgorączkowe to kwiatostan lipy, kwiat bzu czarnego, owoc maliny, kwiat wiązówki, koszyczek rumianku, kora wierzby ( salicyny oraz salikortyny) o działaniu […]

Pozostaw odpowiedź Ziołowe klimaty » Katary, przeziębienia, rodzinne przepisy… Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.