Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Rodzinny przepis na szpinak w cieście, u mnie w rodzinie nazwane : “szpinakową szarlotką” 🙂

Co będzie nam potrzebne?

Prostokątna blacha (jak do szarlotki) lub garnek z kamiennym dnem.

Do ciasta:

¾ kostki masła, lub 100g masła i 4 łyżki oliwy z oliwek,

3-4 łyżek śmietany (w zależności od gęstości ciasta)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 dkg drożdży

3-4 szklanek mąki pszennej (u mnie orkisz) + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka całe

1 łyżkę tartego sera np parmezanu

szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, przyprawy ziołowe na przykład zioła prowansalskie, estragon, tymianek lub bazylia.

kilka plasterków cienko pokrojonego sera żółtego

Ciasto zarabiamy jak na półkruche, ja wszystkie składniki wkładam do miski robota . Dzielimy ciasto na dwie części. Mniejszą i większą.

Na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy lekko większą część ciasta i przekładamy go do blachy, uprzednio wysypanej mąką ziemniaczaną. Ciasto rozkładamy równo i wylepiamy też boki blachy. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 5-8 minut. Na wierzch podpieczonego lekko ciasta wykładamy plasterki sera żółtego.

Farsz :

Podgotowane liście szpinaku lub dwie paczki mrożonych liści.

zblanszowane 2 średnie cebulki białe

3 ząbki czosnku (przetartego)

zrumieniona wędzonka np boczek, około 15-20 dkg (może być także w wersji bez wędzonki)

ser żółty tarty około 12-15 dkg

Wszystkie składniki mieszamy, lekko solimy(pamiętając, że szpinak łatwo przesolić), dodajemy białego pieprzu do smaku plus garść żurawiny.

Wykładamy masę na blachę z ciastem i przykrywamy druga, mniejsza rozwałkowaną wcześniej, częścią ciasta. Posypujemy tartym serem i pieczemy 35 minut w temperaturze od 180 – 200 stopni.

szarlotka szpinak

 

 

 

Podany przepis na ciasto może być wykorzystany, do innych równie smakowitych farszów, wedle fantazji i gustów. 🙂

Smacznego 🙂

 

Czy wiesz ? :  http://zielarnia.com.pl/szpinak-zielone-zdrowie/

One Commentto Garniec pełen smaków: „Szarlotka szpinakowa”- zapiekanka ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.