Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Zapach pieczonego chleba, czyż ten zapach nie jest najwspanialszym aromatem utożsamianym z domem, ciepłem rodzinnym, bezpieczeństwem. Dla mnie to właśnie jest DOM.

Popełniłam dziś chleb na zakwasie żytnim, z ziemniakami i kminkiem ».

Zakwas żytni, wcześniej odkarmiony (u mnie to około 12 godzin od wyciągnięcia z lodówki) 3 razy po 3 łyżki mąki plus letnia woda, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Po wyrośnięciu , mam zakwasu 1 słoik o pojemności 1,2 kg.

Do chleba daję ¾ słoika, resztę odkładam do lodówki na następne pieczenie.

Do miski robota daję: 

zakwas (¾ słoika).

6 łyżek gotowanych ziemniaczków (rozgniecionych), mogą być np. z obiadu. Ziemniaki utrzymują świeżość chleba i działają jak spulchniacze, tyle że całkowicie naturalne. 🙂

3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

3 szklanki mąki żytniej chlebowej (białej)

1 łyżeczkę soli

i kminku wedle uznania, u mnie dużo 🙂

2 szklanki letniej wody (wody i mąki dodajemy do uzyskania postaci bardzo gęstej śmietany)

Wszystko zależy od mąki, jeżeli jest prosto z młyna to przepis jest idealny, jeżeli zaś sklepowa, to należy się liczyć z tym, iż trzeba jej troszkę więcej wsypać. 🙂

Przepis jest sprawdzony dla wyrabiania robotem (specjalny do wyrabiania ciasta chlebowego), wyrabiamy około 6-8 minut. Przy ręcznym wyrabianiu czas trwania to około 30-40 minut.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, ja stawiam na kominku, można w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.

U mnie ciasto rośnie około 2 godzin (powinno 2 razy zwiększyć swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy go na stolnicę wysypaną mąką, lekko wyrabiamy i przekładamy do form wyłożonych papierem do pieczenie lub wysypanych mąką. Najlepsze są garnki lub formy kamienne. Wtedy niczym nie wykładamy ani nie obsypujemy mąką.

Chleb rośnie około od ½ do 1 godziny. Ciasto może być lekko twardawe z wierzchu, po wyrośnięciu.

chleb2

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, a na spód piekarnika wkładamy płaski rondelek z wodą, (chleb nam się nie wysuszy). Pieczemy około 35 minut w 220 stopniach, po czym skręcamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.

chleb5Po upieczeniu wyciągamy od razu z form lub garnka (żeby nam się chleb nie zaparzył) i układamy na kratce. Chleb po delikatnym ostukaniu powinien wydawać głuchy dźwięk.

chleb3

 

Chlebuś na zakwasie winien „pooddychać” około 6 godzin i wtedy możemy z lubościa zacząć go zjadać 🙂 Najlepszy z domowym masełkiem 🙂 a jak go zrobić obejrzyjcie filmik : http://zielarnia.com.pl/1727-2/

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

MG

4 komentarzeto Chleb nasz powszedni-chleb domowy na zakwasie i ziemniakach.

  1. jagoda pisze:

    Upiekłam ! super wyszedł,ale musiałam ostro podsypac mąką żeby dał się zarobić po wyrosnieciu. Klei sie strasznie. Ale jest NIESAMOWICIE smaczny i dłuugo swiezy. Będzie u mnie często gościł 🙂

    • Megi pisze:

      Bardzo się ciesze,że chleb się udał i że zasmakował 🙂 Mąki się wyraźnie różnią, te ze sklepu i te prosto z młyna 🙂

  2. dorotea pisze:

    To była pierwsza próba upieczenia chleba na zakwasie. I od razu chyba na głęboką wodę się rzuciłam. Nie chciał mi zakwas rosnąć i dodałam 2 dkg drożdży, i wsystko poszło jak z płatka. Chleb rewelacja, długo nie poleżał.Ale się klei faktycznie a po upieczeniu jest puszysty, upiekłam z ziarnami słonecznika i sezamu. 🙂

    • Megi pisze:

      Zakwas widocznie był sam w sobie nie bardzo dojrzały, za mało aktywny. Na początku przygody z pieczeniem też czasami się posiłkowałam odrobiną drożdży 🙂 Ten chleb faktycznie się klei 🙂 trzeba podsypać mąką. Cieszę się, że generalnie chleb się udał jak rozumiem, 🙂 Pozdrawiam.

Pozostaw odpowiedź Megi Anuluj pisanie odpowiedzi

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.