Tarta, zapiekanka ze szpinaku z ricottą i cukinią w cieście pietruszkowym

Garniec pełen smaków
Garniec pełen smaków

Czasami zdarza mi się, że ogarnia mnie bezsenność, a wtedy żeby odgonić kłębiące się w głowie myśli, skupiam uwagę na tym, co z posiadanych przeze mnie produktów mogłabym przyrządzić .

I tak powstał przepis na prostą tartę ze szpinakiem i cukinią. 🙂

Do przyrządzenia ciasta potrzeba nam będzie:

– ¾ kostki masła           ciasto

– 4 łyżki śmietany

– szczypta soli

– 4 i ½ szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 dkg drożdży

– garść siekanej zielonej pietruszki (może być suszona)

– 2 jaja

Do farszu:

– szpinak 1 wiązka lub 1 paczka mrożonego (liście)

– 2 duże cebule

– 15-20 dkg ricotty (najlepsza oczywiście domowa) 🙂

– 1 cukinia

– sól i pieprz (biały) do smaku,

– 1 łyżeczka masła

– 1 jajo

Ciasto:

Składniki na ciasto przekładamy do miski miksera i dokładnie wyrabiamy. (Nie zapominamy o pietruszce ) 🙂 .

Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy naczynie do zapiekanek, wywijając je na boki.

 

W międzyczasie, blanszujemy cebulkę i łączymy ze sparzonym szpinakiem i ricottą. Lekko solimy i dusimy około 15 minut, mieszając wybijamy jajo.

ciasto z cukiniaNa wyłożone ciasto układamy w plasterki pokrojoną cukinię, możemy ją delikatnie obsypać solą ziołową.

 

 

ciasto ze szpinakiem i ricotta

Na wierzch cukinii wylewamy masę szpinakową .

 

 

tarta surowaDrugą część ciasta rozwałkowujemy, posypujemy lekko mąką i delikatnie zwijamy rulon, przekładamy na wierzch naszej tarty i delikatnie rozwijamy, przykrywając cały wierzch.

tarta upieczona

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Podajemy na przykład z sosami pomidorowymi lub czosnkowymi albo z czym nam podpowiada fantazja 🙂

Można przed wyciągnięciem z pieca, posypać tartym serem wierzch tarty 🙂

tarta ukrojona

Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno jako doskonała przekąska . 🙂

Smacznego !

 

 

Zobacz też : http://zielarnia.com.pl/garniec-pelen-smakow-szarlotka-szpinakowa-zapiekanka-ze-szpinakiem/

Z cukinią też tu  : http://zielarnia.com.pl/ogorkowa-salatka-z-cukinia-i-tymiankiem-cytrynowym-letnie-smaki-na-zimowa-pore/

 

 

 

 

 

 

MG

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.