Świąteczna szyneczka, przepis rodzinny

Garniec pełen smaków

Garniec pełen smaków

Święta tuż,tuż. Chcę się z Wami podzielić rodzinnym przepisem na świąteczną szyneczkę. Potrzeba nam będzie 1 kg mięsa od szynki. Mięsko kroimy na prostokątne kawałeczki, wrzucamy na parę chwil do blendera. Lekko nam „wymasuje” naszą szyneczkę. Następnie przekładamy mięso do miski i dodajemy 2 łyżeczki soli peklowej, 1 łyżeczkę cukru-pudru, 2 szczypty świeżo utłuczonego w moździerzu pieprzu czarnego, 2, 3 szczypty gałki muszkatołowej, odrobinę majeranku otartego, odrobinę zmielonych ziarenek kolendry ( tak około6-7 ziarenek),  ¾ szklanki wody chłodnej, przegotowanej, wszystko dokładnie wymieszać trzeba, a następnie przełożyć do szynkowaru. Oczywiście w specjalnym woreczku. Szynkowar dokręcić i odstawić do lodówki na 24-48 godzin.

szynkowar1

Czas przygotowania około 20 minut, po 48 godzinach napełniamy duży garnek wodą i parzymy naszą, świąteczną szyneczkę około 2,15-2,5 godzin w temperaturze 80 stopni. Po tym czasie schładzamy naszą szyneczkę i wkładamy do lodówki. Smakuje cudnie, prezentuje się na naszym stole przepięknie i smakowicie. 🙂 Acha i zdrowo 🙂

szyneczka0097

Wesołych, spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt !

 

 

Szyneczka drobiowa 🙂 : http://zielarnia.com.pl/szyneczka-drobiowa-calkowicie-domowa-z-szynkowaru/

MG

One Commentto Świąteczna szyneczka, przepis rodzinny

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.