Surówka z kiszonej kapusty i nie tylko :)

surówka2DSC_0137

W naszym domu od zawsze,  w okresie jesienno-zimowym i na wiosnę, przygotowuje się surówkę  z kiszonej kapusty. Gości ona na stole nader często. Oto przepis na 4 osoby na około 3 dni. Kiszonej kapusty 50-60 dkg,pokroić na drobne cząstki, 3 duże cebule posiekać i zalać wrzątkiem na około 15 minut, 4 duże marchewki i 4 jabłka utrzeć na drobnym tarle. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, dodać cebulę, dolać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, cukier, sól, pieprz świeżo mielony do smaku. Tak przyrządzona surówka stać może w lodówce nawet do 4-5 dni. U nas nigdy tak długo nie wytrzymuje, ponieważ jest zjadana szybko i skutecznie,  nie tylko do obiadu ale i do wędliny i kanapek. Do wersji bardziej wykwintnej dodajemy rodzynki lub żurawinę. Smacznego 🙂

 

MG

 

One Commentto Surówka z kiszonej kapusty i nie tylko :)

  1. […] nas w domu w okresie jesienno- zimowym i wczesną wiosną, przygotowywało się raz w tygodniu surówkę z koszonej kapusty, marchewki, jabłek i cebuli. Stanowi to wspaniałe uzupełnienie witamin i minerałów, w sposób przez nasze organizmy […]

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.