Katary, przeziębienia, rodzinne przepisy…

Wziąć 2 łyżeczki majeranku, 2 czubate łyżeczki bzu czarnego, 1 łyżeczkę kwiatów dziewanny, zalać 1 i 1/2 szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem około 15 minut. Przecedzić, osłodzić prawdziwym sokiem malinowym, lub miodem gryczanym w rutynę bogatym, lub lipowym   pić 3-4 razy dziennie przy katarach gwałtonych, przeziębieniach.

Do tej rodzinnej metody ja dokładam jeszcze herbatkę z czystka pitą 3 razy dziennie, parzoną z 1 łyżeczki suszu na szklankę gorącej wody, przez 10 minut parzoną, dużo naturalnej witaminy C, oraz betaglukan dla wzmocnienia sił obronnych organizmu.Oprócz tego czosnek, olejek pichtowy.

dzban

A oto inny przepis rodzinny  ( Cioci Marii) na “utrzymanie zdrowia” jesienią i zimą. 🙂

„Imbiru 0,5kg zamoczyć w wodzie letniej na 2godz. Obrać ze skórki imbir, zetrzeć lub zmiksować i odstawić na 10 godzin, 0,5kg cytryn wycisnąć z miodem kwiatowym połączyć, dodać imbiru, wymieszać . Do wyparzonych słoiczków nałożyć, trzymać w spiżarni (lodówce). Zażywać po 1 małym kieliszeczku rankiem a zdrowie dopisywać Wam będzie .”

 Zobaczcie wpis o imbirze, tam dowiecie się więcej. 🙂

Zobacz też :
http://zielarnia.com.pl/herbatkinalewki-i-winka-na-niedzwiedzim-czosnku/

http://zielarnia.com.pl/zywokost-ziolo-pradawne/

http://zielarnia.com.pl/dziewanna-co-o-niej-wiecie/

http://zielarnia.com.pl/maliny-czy-znane-do-konca/

 

Uwaga: 

Ze wszystkich informacji i receptur , jeśli z nich korzystasz, to tylko na własną odpowiedzialność. Porady zawarte na tym blogu nie mogą zastąpić wizyty lekarskiej !!

 

MG

8 komentarzyto Katary, przeziębienia, rodzinne przepisy…

Dodaj komentarz

Komentowanie artykułu nie wymaga logowania, ani podawania adresu email.
Proszę nie zamieszczać danych osobowych w komentarzach.

Proszę o przeczytanie i zaakceptowanie polityki prywatności przed wysłaniem komentarza.

Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.