Oto co nam będzie potrzebne: 20 dkg mąki, szczypta soli, 2 g masła, 1 całe jajko i dwa żółtka, 1 łyżka cykru pudru , jedno opakowanie cukru waniliowego najlepiej prawdziwego. Cukier mieszamy w dużym słoju z całą laseczką wanilii burgundzkiej, zakręcamy na co najmniej 1miesiąc i gotowy cukier waniliowy a nie wanilinowy. Ale wracając do przepisu: 2 łyżki śmietany, 1 kieliszek brandy lub koniaku, 11/2 l oleju do głębokiego smażenia. Składniki szybciutko zagniatamy , możemy to zrobić na szybkich obrotach robotem. Ciasto przekladamy na stolnicę , wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy faworki , smażymy w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Delikatnie wykładamy na papierowe ręczniki aby jak najwięcej odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na paterę i posypujemy obficie cukrem pudrem. Mniam 🙂
Uwaga! Komentarze zawierające dane osobowe nie będą publikowane.